Ovenschotel met een Grieks tintje

img_20191008_1327329188699981886991534.jpgOvenschotels, altijd lekker en makkelijk. Je kunt ze van te voren klaarmaken en later afbakken. Je kunt er alle soorten ingrediënten in kwijt, en ze zijn prima geschikt om restjes in te verwerken. Zo ontstaan er dan soms verrassend lekkere combinaties.
Deze ovenschotel doet in de verste verte een beetje denken aan Griekse moussaka. Omdat er geen bechamelsaus is verwerkt wordt, is dit wat minder machtig dan moussaka. Door het gebruik van de gyroskruiden geef je het gerecht een lekkere Griekse smaak.
Als je van olijven houdt, voeg dan eens een handje grof gehakte (Kalamata) olijven toe.
Ingrediënten (4 personen):
500 gr gehakt naar keuze
750 gr vastkokende, ongeschilde, aardappelen
1 ui, grof gesnipperd
2 teentjes knoflook, gehakt
400 gr tomaten
1 aubergine
1 courgette
Olie of boter om te bakken en om de ovenschaal in te vetten
2 el gyroskruiden
1 tl oregano
peper
zout
100 gr Parmezaanse kaas of Pecorino, geraspt

Werkwijze:
Was de aardappelen goed en snijd ze in schijfjes. Kook ze een minuut of 10 in water met wat zout en giet ze af. Laat ze goed uitdampen.

Snijd de tomaten, de courgette en de aubergine in ongeveer even grote blokjes.

Verhit de olie in een braadpan of een grote koekenpan. Bak het gehakt rul. Voeg dan de ui en de knoflook toe en bak deze mee tot ze glazig zijn. Doe de tomaten, de aubergine, de courgette ook in de pan. De gyroskruiden kun je nu ook toevoegen. Laat het geheel 10 minuten op een laag vuurtje pruttelen. Breng op smaak met peper en zout. De eventuele olijven kun je er nu doorheen roeren.

Vet een ovenschaal in. Verdeel de aardappelschijfjes in drie porties. Leg de eerste portie onderin de ovenschaal. Verdeel daar de helft van het gehakt- en groentemengsel overheen. Dan weer een laagje aardappelschijfjes. Daar overheen de andere helft van het gehaktmengsel. En dat dek je weer af met de laatste aardappelschijfjes. Tenslotte bestrooi je de ovenschotel met de geraspte kaas.

Bak de ovenschotel ongeveer 35 minuten in de oven, die je op 200 graden hebt voorverwarmd.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s