Citroenrisotto met venkel en geitenkaas

Ik maak regelmatig risotto. Dat is wel eens anders geweest, want een aantal van mijn familieleden is of was er van overtuigd dat risotto niks anders is kleffe rijstpap. Inmiddels hebben in ieder geval mijn gezinsleden ingezien dat risotto gewoon heel erg lekker en veelzijdig is. Tegenwoordig wordt er dus om gevraagd. Niet alleen om risotto als maaltijd, maar ook arancini, oftewel bitterballen van risotto doen het goed.

Het koken van risotto is niet moeilijk. Je moet alleen wel even de aandacht erbij houden om te voorkomen dat het droogkookt. Als je zorgt dat alle ingrediënten klaarstaan, gesneden etc. zijn, dan is risotto koken een heerlijk relaxte, rustgevende bezigheid!

Ik geef je een recept voor citroenrisotto met venkel en geitenkaas. De venkel wordt aan het eind van de kooktijd van de rijst toegevoegd, en dan even meegekookt. Zo krijg je een heerlijk romige, frisse risotto met wat bite van de venkel.

Ingrediënten:

300 gram risottorijst

1 ui, heel fijngesnipperd

1 L groentebouillon, warm

100 ml droge witte wijn

2 venkelknollen, in dunne reepjes (groen bewaren voor garnering!)

Sap en rasp van 1 citroen

150 gram zachte geitenkaas

Olijfolie om te bakken

Peper en zout

Werkwijze:

Verhit de olie in een kookpan en voeg de gesnipperde ui toe. Bak deze in een paar minuten glazig. Doe dan de rijst erbij en roer goed door de olie en bak heel even, zodat alle rijstkorrels glanzen. Blus af met de wijn.

Als de wijn verdampt is, giet je een scheutje warme bouillon bij de rijst. Je blijft roeren tot dit is opgenomen door de rijst. Dan doe je er weer een scheutje bouillon bij, blijven roeren etc. Dat herhaal je tot alle bouillon door de rijst is opgenomen en de rijst gaar is. Dit zal ongeveer 18-20 minuten duren.

Na 16 minuten rijst koken voeg je de venkel, de citroenrasp en het sap toe. De venkel kan zo nog even meekoken en wordt dan beetgaar.

Haal de pan van het vuur, en voeg de geitenkaas toe. Roer dit er goed doorheen. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Wees wel voorzichtig met zout. De bouillon en de kaas bevatten ook al zout.

Serveer direct. Garneer eventueel met wat groen dat is overgebleven van de venkelknollen of wat dilletakjes of iets dergelijks.

Mocht je risotto overhouden, probeer dan eens arancini te maken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s