Kipbitterballen met ras el hanout

Het stond al heel lang op mijn kook-bucketlist: zelf bitterballen maken. Bitterballen zijn mijn favoriete snack en ik zie op Instagram en allerlei foodwebsites de lekkerste variaties voorbij komen. Omdat het me best een bewerkelijke aangelegenheid leek is het er nooit eerder van gekomen. Eigenlijk best gek, want ik maak wel arancini van overgebleven risotto. En dat komt redelijk in de buurt van het maken van bitterballen.

Ik had vorige week logees, en we aten gebraden kippen uit de oven. Blijkbaar waren mijn ogen groter dan de magen van het gezelschap, want er bleef bijna een hele kip over. Ik haalde het vlees van het karkas en hield ongeveer 400 gram over. Daar moest dus een bestemming voor worden gevonden.

Snacken doen we in Frankrijk meestal met kaas en vleeswaren. Bitterballen zijn hier ver te zoeken. Dus ik besloot me er dan toch maar eens aan te wagen…. homemade bitterballen!

Het bleek geen klusje dat je even in een half uurtje doet. Na het bestuderen van een heleboel recepten, vooral om duidelijkheid te krijgen over de stevigheid van de vulling, kwam ik zelf tot een recept. Ik maakte een ragout, vulde deze met kip etc. Vervolgens moest dit ijskoud worden. Dus de hele nacht in de koelkast. Je maakt bitterballen dus niet even snel…

De volgende dag was het balletjes draaien. Ik haalde er ongeveer 60 uit de ragout met 400 gram kip. Als je dit te veel vindt pas dan de hoeveelheden aan. Je kunt ze echter ook prima invriezen heb ik geconstateerd! En dan zijn ze na het frituren nog net zo lekker. Best handig dus om een voorraadje te hebben. Want als je eenmaal zelfgemaakte bitterballen hebt geproefd….

Recept voor ongeveer 60 stuks:

400 gram gaar kippenvlees, klein gesneden

1/2 rode paprika, zeer fijn gesneden

1 sjalot, zeer fijn gesnipperd

15 gram bladpeterselie, gehakt

8 gram gelatineblaadjes

2 el ras el hanout

125 gram bloem

125 gram roomboter

Boter of olie om te bakken

500 ml kippenbouillon

Zout

Om te paneren:

Eieren

Bloem

Paneermeel of panko

Week de gelatine in wat koud water.

Bak in een grote koekenpan de sjalot en de paprika beetgaar. Voeg de ras el hanout toe en bak deze even mee. Roer vervolgens de kip en de peterselie er door. Haal alles uit de pan en zet even weg.

Smelt 125 gram boter in de koekenpan. Voeg in één keer de bloem toe en roer deze er goed doorheen. Bak dit mengsel in ongeveer 3,5 minuten, op een laag vuurtje gaar. Het is belangrijk dat de bloem echt gaar wordt, anders smaakt de ragout naar bloem.

Roer dan in gedeeltes de bouillon er door, zodat deze goed opgenomen wordt. Breng het geheel aan de kook en roer de uitgeknepen gelatine er door. Voeg dan het kipmengsel toe en meng alles goed door elkaar.

Giet de ragout over in een wijde schaal. Laat afkoelen, denk af met plastic folie en zet een hele nacht in de koelkast om op te stijven.

De volgende dag:

De ragout moet nu heel stevig zijn.

Zet 3 diepe borden klaar. Een met bloem, een met wat losgeroerd ei, en een met paneermeel of panko.

Rol van de ragout vervolgens balletjes van ongeveer 18 gram. Dit lijkt klein maar door de paneerlagen krijgen ze uiteindelijk echt het formaat van een bitterbal.

Rol de balletjes door de bloem, dan door het ei, vervolgens het paneermeel. Dan nog een keer door het ei, en nog een keer door het paneermeel.

Frituur de bitterballen 3 minuten in olie of frituurvet van 180 graden. Laat even uitlekken op keukenpapier.

Je kunt de bitterballen invriezen door ze los van elkaar op een bord te laten bevriezen. Als ze bevroren zijn kun je ze bij elkaar in zakjes of doosjes bewaren. Bevroren bitterballen frituur je 5 minuten op 180 graden.

Heb je de smaak te pakken gekregen? In plaats van kip kun je natuurlijk ook ander vlees, garnalen etc., en andere kruiden gebruiken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s