Pita

Ik eet graag Midden-Oosters. Dat kan vanalles zijn, van stoofvlees met bulgur tot een simpel broodje.

Omdat ik vaste klant ben bij een Turkse supermarkt die ook heerlijk vers Turks en Arabisch brood verkoopt, zag ik nooit de noodzaak er van in om zelf eens pita’s, flatbread of iets dergelijks te bakken. Eigenlijk best raar, want naan maak ik wel zelf.

Gisteren, alleen thuis met zoon, die gek op falafel is, besloot ik om zelf falafel te maken. Dat had ik al eens eerder gedaan, met een recept uit een kinderkookboek en dat klopte van geen kant. Alles viel toen uit elkaar omdat het mengsel, met kikkererwten uit blik, te vochtig bleef. Er moest zoveel bloem bij dat het niet lekker meer was. Dus nu een ander recept geprobeerd, met gedroogde kikkererwten en dat werkte super!

Maar bij lekkere falafel hoort ook lekker brood. En dat had ik niet in huis.

Dus vervolgens heb ik me verdiept in recepten voor pita. Er blijken vreselijk veel recepten in omloop met even zoveel verschillende rijstijden en toevoegingen. Uiteindelijk vond ik een recept met weinig ingrediënten en een korte rijstijd. Dat leek me wel handig. Toen ik het recept nader bekeek, kwam ik wel tot de conclusie dat de verhouding van de ingrediënten niet kon kloppen. Ik heb redelijk veel ervaring in het bakken van verschillende soorten brood, dus ik heb wat aan het recept gesleuteld.

Tenslotte kwam ik tot het volgende recept. De hoeveelheid deeg is voldoende voor 6 grote pita’s. (Het formaat van de grote afbakpita uit de supermarkt) Uiteraard kun je er ook meerdere kleine broodjes van maken of minder grotere.

Dit is echt een makkelijk en snel recept!

Ingrediënten (6 grote pita’s):

350 gram bloem

7 gram droge gist

10 gram suiker

7 gram zout

175 gram lauwwarm water

Werkwijze:

Los de gist en de suiker op in het lauwwarme water. Laat een paar minuten staan tot het gaat bubbelen.

Meng de bloem met het zout.

Voeg steeds wat van het gist, suiker en water mengsel toe en kneed het geheel, met de hand, tot een samenhangend deeg.

Ik gebruik een Kitchenaid om deeg te kneden. Als je dat ook doet voeg je het gist, suiker en water mengsel toe en laat je de machine in ongeveer 10 minuten een soepel deeg kneden.

Maak een bal van het deeg, leg die in een ingevette kom en laat afgedekt met een theedoek 15 minuten rijzen.

Bestrooi het aanrecht met wat bloem.

Verdeel het deeg in 6 gelijke porties, of meer of minder, naar gelang het aantal broodjes dat je wilt. Ik gebruik een weegschaal, zodat alle broodjes even groot worden. Maak bolletjes van het deeg en laat deze 15 minuten rijzen. Dek af met een theedoek.

Verwarm de oven, met de bakplaat er in, voor op de hoogste stand. Dat is bij mij 250°.

Als de rijstijd voorbij is, en de oven op temperatuur, dan rol je het aantal bolletjes dat tegelijk op een bakplaat past, zo plat mogelijk uit. Ik gebruik een 90 cm bakplaat, daar gaan er drie tegelijk op. Op een 60 cm plaat bak je er twee tegelijk.

Haal de hete bakplaat uit de oven. Leg de uitgerolde broodjes er op. Dit kan zonder bakpapier.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven.

Je bakt de broodjes in ongeveer 3 minuten lichtbruin en gaar. Dit kan ook iets langer of korter zijn. Dat ligt er aan hoe heet je oven wordt. Als de broodjes opgebold en lichtbruin zijn, dan zijn ze goed. Haal ze uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen.

img_20190409_1416378402243145414939735.jpg

Daarna bak je op dezelfde manier de rest van de broodjes.

Lekker met (zelfgemaakte) falafel, shoarma of gyros, en natuurlijk knoflooksaus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s