Tiramisu

Ik heb helemaal geen toetjesmens. Eigenlijk eet ik zelden toetjes. Als ik uit eten ga neem ik hoogstens een kaasplankje als dessert. Er is echter een uitzondering…als ik bij mijn favoriete Italiaan ga eten, dan bestel ik Tiramisu als dessert.

Gisteren kreeg ik met mijn zoon een discussie over toetjes. Hij bleef bij hoog en bij laag volhouden nog nooit Tiramisu te hebben gegeten.

Aangezien we in Frankrijk zijn, is de favoriete Italiaan niet voor handen. Dus toen kwam het verzoek of ik dat zelf niet even kon maken. Dat had ik nog niet eerder gedaan. Dus ik heb me er eens in verdiept…er zijn honderden verschillende recepten in omloop…heb hier en daar iets gecombineerd en veranderd…en toen kwam ik tot het volgende recept:

Ingrediënten (4 pers):

250 gr mascarpone

24 lange vingers

3 eieren

3 el suiker

1 tl citroensap

200 ml espresso

4 el Amaretto of koffielikeur

Cacaopoeder

Rechthoekige schaal van ongeveer 20×16 cm

*een pak dunne Oreokoekjes (optioneel)

Splits de eieren. Zorg dat er geen eigeel in het eiwit terecht komt. Anders is het niet stijf te kloppen. En gebruik een echt schone kom, eventueel nareinigen met citroensap.

Klop het eiwit stijf met een mixer.

Klop in een andere kom de eierdooier, suiker en citroensap schuimig. Roer hier lepel voor lepel de mascarpone doorheen. Als alle mascarpone opgenomen is spatel je voorzichtig het eiwit erdoor. Het moet een luchtig geheel blijven.

Doe de koffie en de likeur samen in een platte schaal. Wil je geen alcohol gebruiken, laar dit dan gewoon weg. Doop hier een voor een de lange vingers in, maar let er op dat ze niet te nat worden. Met andere woorden…je moet snel werken. Leg 12 lange vingers op de bodem van de rechthoekige schaal. Verdeel daaroverheen de helft van het ei/mascarponemengsel. Bestrooi het geheel met cacaopoeder. Gebruik hiervoor een zeefje. Hier bovenop leg je weer 12 in de koffie gedoopte lange vingers. En daarbovenop de rest van het ei/mascarponemengsel.

Dek de schaal af en zet voor minstens 4 uur (maar liever langer) in de koelkast om op te stijven.

Bestrooi de bovenste laag, net voor het serveren, met cacaopoeder.

Snij in 4 stukken, schep ze voorzichtig uit de schaal en leg ze op een bordje.

Serveer direct!

* Voor een variatie: leg boven op de eerste laag lange vingers een laagje verkruimelde Oreokoekjes. Doe het zelfde bovenop de bovenste laag cacaopoeder. Dit geeft een extra bite aan het gerecht, die bij mij thuis zeer in de smaak viel!

20180816_201151.jpg

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s