Shoarma kruiden zelf mengen

IMG_20180626_124255.jpg

In de supermarkt kun je allerlei kruidenmixen kopen om je gerechten een internationaal tintje te geven. Het lijkt handig, zo’n kant en klaar mengseltje, maar vaak zijn ze niet eens echt lekker. En vraag je eens af wat er aan onnodige ingrediënten als smaakversterkers en heel veel zout aan toegevoegd wordt.

Het is heel makkelijk, gezonder, en niet te vergeten, veel lekkerder om je eigen kruidenmengsel samen te stellen. Je kunt ze dan ook aanpassen aan jouw smaak. Dus bijvoorbeeld minder peper, of juist meer toevoegen. Het zout kun je weglaten of flink verminderen. Net wat jij lekker vindt!

Ik koop mijn specerijen, die ik gebruik om mijn eigen mengsels samen te stellen meestal bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt. Loop eens zo’n winkel binnen als je er niet bekend bent. Ze bieden een zeer ruime keus, en je koopt er vaak heel voordelig veel grotere hoeveelheden. Zeker in verhouding tot de kleine potjes en zakjes in de supermarkt!

Hier onder deel ik een recept voor shoarmakruiden met je. Dit is mijn eigen mengsel. Het is ontstaan door in de loop der jaren het recept steeds iets aan te passen.

Je kunt shoarmakruiden uiteraard gebruiken om lamsvlees, varkensvlees of kip mee te kruiden om zelf shoarma te maken. Maar natuurlijk is het ook lekker om gehakt mee te kruiden…voor borrelballetjes, worstenbroodjes, grote gehaktballen. Ik gebruik het ook voor (lams)stoofvlees.

Mijn versie van shoarmakruiden is redelijk pittig. Als je het allemaal liever wat minder scherp hebt, verminder dan de hoeveelheid zwarte peper en cayennepeper flink, of laat het weg. Wat betreft zout…ik heb wat zout toegevoegd omdat ik dat lekker en handig vind. Je kunt het zout gewoon weglaten en je gerechten later op smaak brengen.

Mijn recept is in eetlepels aangegeven. Je kunt, als je minder wilt maken, theelepels als maat nemen. Maar het is natuurlijk best fijn om een voorraadje te hebben. In een goed afgesloten potje zijn kruiden en specerijenmengsels lang houdbaar!

Ingrediënten:

2 el korianderpoeder

2 el komijnpoeder

2 el gemberpoeder

2 el zwarte peper

2 el paprikapoeder

1 el kurkuma

1 el gemalen kruidnagel

1 el cayennepeper

1 el uienpoeder

1 el gedroogde peterselie

1 el gedroogde selderij

1 el zout

Goed door elkaar mengen en bewaren in een afgesloten potje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s